Frequently asked questions (in Finnish – updating with other languages)

FAQ toimittajille ja muille kiinnostuneille

Mikä on Baltic Glory 2018?

Baltic Glory 2018 on rauhanharjoitus, jonka osallistujat ovat asevarustelua, militarismia ja sotilaallisen jännityksen lisääntymiseen johtavaa politiikkaa vastustavia ihmisiä Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä. Se järjestetään Loviisassa 9.-12.8. Tapahtuman tärkein sisältö on harjoitus, jonka tarkoitus on auttaa rauhanaktivisteja toimimaan kiristyneessä turvallisuusilmapiirissä ja etsimään omissa maissaan toimintatapoja ja vaihtoehtoja, jotka johtavat jännityksen lieventymiseen sen kiristymisen sijaan.

Kuka tapahtuman kustantaa?

Tämän vuoden tapahtuman rahoitusta on myöntänyt kaksi tahoa, jotka on mainittu toisaalla nettisivulle (Suomalais-ruotalainen kulttuurirahasto ja Aseistakieltäytyjäliitto). Aseistakieltäytyjäliiton aktiivit osallistuvat myös tapahtuman järjestämiseen. Osan kustannuksista maksavat osallistujat itse.

Onko kyseessä ”Venäjän propagandaoperaatio”?

Ei ole. Tällaisten julkisuudessa heiteltyjen väitteiden tueksi ei ole koskaan esitetty minkäänlaisia todisteita, koska sellaisia ei ole olemassa. Tapahtuma osallistuvat venäläiset ovat maan hallituksen sotapolitiikkaan kriittisesti suhtautuvia kansalaisia ja on jo lähtökohtaisesti täysin järjetön ajatus, että Venäjän hallitus pystyisi käyttämään heitä propagandansa välineenä, tai edes haluaisi sitä.

Toki myös tapahtumaan osallistuvat suomalaiset ja ruotsalaiset suhtautuvat kielteisesti kotimaidensa militarismiin. Mikäli tämä on perustelu leimata heidän toimintansa ”Venäjän propagandaksi”, aletaan olla vaarallisen lähellä tilannetta, jossa Venäjän toimintaan kohdistuvan pelon avulla pyritään tukahduttamaan ja leimaamaan asevarustelulle kriittiset mielipiteet.

Kuitenkin Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen kertoi ennen ensimmäistä tapahtuma vuonna 2017 pitävänsä sitä ”Venäjän operaationa” (Hufvudstadsbladet 26.6.2017) ja ulkopolitiikan instituutin tutkia Jussi Lassila epäili että ”Venäjä voi käyttää tilannetta hyväkseen” (HS 27.6.2017). Mistä tämä kertoo?

Todennäköisesti he eivät tienneet mistä puhuivat. Toisin kuin Himanen entisen suurlähettilään näkökulmasta tuntui olettavan, Venäjällä on edelleen kansalaisyhteiskunta ja hallituksen toimintaan kriittisesti suhtautuvia aktiivisia ihmisiä. He toimivat toki erittäin vaikeissa oloissa ja hallituksen paineen alaisuudessa, minkä takia on erityisen ikävää, että yhteistyön rakentaminen heidän kanssaan kohtaa tällaisia järjettömiä hyökkäyksiä.

Oliko sattumaa, että vuoden 2017 tapahtuman järjestettiin samaan aikaan kahden suuren sotaharjoituksen kanssa?

Ei ollut. Militarismia vastustavien ruotsalaisten ja venäläisten kokoontuminen toteutettiin tietoisesti samaan aikaan kun eri maiden armeijat harjoittelivat sotaa Ruotsissa ja Venäjällä. Osa tapahtuma ruotsalaisista osallistujista oli sen jälkeen mukana Aurora-harjoituksen vastaisessa kampanjassa Ruotsissa, osa venäläisistä taas järjesti Zapad-harjoitusta vastustavaa toimintaa Venäjällä. Kesällä 2018 ei ole vastaavia suuria sotaharjoituksia, mutta jännittynyt tilanne on entisellään, joten tapahtuman järjestäminen uudelleen on tarpeellista.

Miksi tapahtuma on aina Suomessa?

Suomi on Ruotsin ja Venäjän välissä, eikä kenellekään osallistujalle muodostu kohtuutonta matkaa. Yhtä hyvin tapahtuma saatetaan tulevaisuudessa kuitenkin järjestää myös jossain toisessa maassa.

Mistä tapahtumasta nostettu kohu kertoo?

Mediakohu ja syyttelyt ovat lähinnä surullinen esimerkki Suomessa vallitsevasta ilmapiiristä. Vieläkin surullisempaa on kuitenkin se, että yhteyksiä omassa maassaan kovan paineen alla toimivaan Venäjän riippumattomaan kansalaisyhteiskuntaan halutaan saattaa epäilyksen alaiseksi ja demonisoida. Se muistuttaa myös ikävällä tavalla kyseiset ryhmät ja ihmiset ”ulkomaiden agenteiksi” leimaavan Putinin Venäjän toimintamalleja.